Van Baltische regen in nog meer drup

 

De wind waait ons om de oren en de regen slaat ons in het gezicht. Ik heb nu al drie dagen natte voeten. Mijn overschoenen houden het vocht niet meer buiten en het leer wil `s nachts in de tent niet drogen. Omdat we bijna naar elkaar moeten schreeuwen om elkaar te kunnen verstaan heb ik voortdurend keelpijn.

 

Sinds we in de Baltische Staten zijn hebben we door de regen gefietst. Door plensbuien, de hele dag door. Onze matjes worden nat in de zogenaamd waterdichte zakken, de was blijft dagenlang vochtig tot we ergens binnen slapen en de pomp van onze brander loopt vol regenwater. We wisten dat we met de keuze voor het voortzetten van onze reis in noordoostelijke richting, de kans op regenweer vergrootten. We dachten echter wel wat regen gewend te zijn. Dat valt tegen. Zo nat zijn we nog nooit geweest. Niet in Schotland, niet in Denemarken en Zweden waar we toch ook heel wat regen te verduren kregen.
Het voordeel van regen ten opzichte van Afrikaanse hitte is dat we iedere dag weer hoop hebben dat het beter wordt. Iedere keer dat we een droge slaapplaats vinden en we `s ochtend in ieder geval weer droge sokken kunnen aantrekken (weliswaar al in geen tijden gewassen, want het is ons enige paar wol en dat is wat ons tenminste nog een beetje warm houdt) stappen we met goede moed op de fiets en trappen een kilometer of tachtig weg. Niet slecht, vinden we zelf. Het is hier gelukkig betaalbaar om regelmatig een koffie te drinken in een lokale bar want lunchen op een bankje in de zon kunnen we wel vergeten. En we hoeven het ook niet te overdrijven, het moet immers leuk blijven.
Dat is regelmatig onderwerp van gesprek. Wat is dat, het moet leuk blijven? Leuk is voor iedereen anders. Leuk is voor iedere fietser anders. Leuk is soms iedere dag anders. Als ik nu om me heen kijk, vind ik dit best leuk. Ik zit aan een picknicktafel op een schone camping, een schraal zonnetje schijnt in mijn gezicht en al onze kleding hangt gewassen te drogen in de wind. Zelfs een overdosis aan wespen mag de pret niet drukken.
Soms echter zakt de moed me in de natte schoenen. Gisteren fietsten we weg uit het plaatsje waar we geslapen hadden. Overal plassen want het had weer eens gehoosd. Daar gingen we. Heuvel op, heuvel af. En weer een heuvel op. Alsof we in de Ardennen terecht gekomen waren. Toen kon ik het even niet meer leuk vinden. Ik liep al op mijn tenen en kon die steile heuveltjes er even niet meer bij hebben. Nadat ik een potje gejankt had zijn we te voet omhoog gegaan. De zon brak door en opeens waren ook de heuveltjes niet zo erg meer.
Toen we in Afrika fietsten zei Antoine altijd, als iemand vroeg hoe lang we nog hadden, dat we net zolang door kunnen fietsen als we de moed erin houden. Meer en meer begin ik me te realiseren hoe waar die opmerking is. De moed erin houden, positief blijven en niet vervallen in chagrijnig gedrag vind ik best moeilijk als alle aspecten tegen je lijken te werken. Wereldfietster Els zegt dat het reizen bestaat uit plusjes en minnetjes. Zolang de plusjes de overhand blijven hebben, blijft het leuk.
Een onverwachte uitnodiging in een boerderij in Lithouwen, waar we een Russische, op hout gestookte sauna mogen nemen en van alle kanten vertroeteld worden, helpt een handje. Een vriendelijke vrouw die ons koffie serveert (schepje in een kopje, water erbij, melk en vooral niet roeren) met een schaaltje koekjes die nergens naar smaken, is een zonnetje in een regendag. Ze begreep niets van wat wij zeiden en wij begrepen geen woord van haar verhalen, maar het gevoel was geweldig. Een oude man met een neus zoals die van Pinokkio, die de winkel uitkomt waar Antoine water aan het vragen is drentelt wat om mij heen, klopt op mijn schouder en lacht. “Touriste” zegt hij en hij stapt bij iemand in de auto. Dat ik daarna voor de zoveelste keer lastig gevallen word door een vijftal dronkemannen en Antoine me bijna uit hun houdgreep moet komen redden, vergeet ik voor het gemak maar even. Het goede gevoel overheerst en de plusjes blijven in de meerderheid.

0 Reactions to: “Van Baltische regen in nog meer drup”


  1. No Reactions Yet

Leave a Reaction

You must login to post a comment.